Vad är Vaping och E-cigg samt hur fungerar det?

Trenden för vaping i Sverige är tydligt på uppgång. Allt fler rökare vänder sig nu till e-cigaretter som är ett hälsosammare alternativ jämfört med traditionell rökning. Trots detta är det fortfarande många som i dagsläget inte känner till vaping eller hur det fungerar. Detta inlägg ämnar till att förklara lite mer om detta trendiga fenomen.


Vaping innebär sammanfattningsvis att man använder e-cigaretter eller vaping-pennor för att inhalera ånga som produceras av e-vätskor, koncentrat eller örter. Det finns många olika varianter av e-cigaretter som möjliggör ditt vapande. Själva apparaturen består av elektriska komponenter som omvandlar valt material (t.ex. e-vätska) och omvandlar det till ånga. De vanligaste komponenterna som används är: batterier, modd, atomiserare och behållare. Batteriet genererar tillräckligt med energi för att hetta upp elementen i atomiseraren, som i sin tur omvandlar vaping-materialet till vapingånga som inhaleras.Vad är Vaping och E-cigg samt hur fungerar det?

Vad används vanligtvis som vapingmaterial?
Det absolut vanligaste sättet att vapea är med e-juicer. Det finns 100-tals olika tillverkare av e-vätskor världen över. Bland de mest populära tillverkarna finner du Nasty Juice, Anarchist, Twelve Monkeys m.fl. Du finner smaker med inspiration från allt ifrån frukter, desserter, tobak och populära godissorter. Till skillnad från vanlig tobaksrök ger vapingånga oftast en mer uppskattad lukt som inte fastnar lika lätt inomhus samt på kläder.

Vad är e-juicer / e-vätskor?
Det vanligaste begreppet som används i Sverige för vapingmaterial är e-juicer eller e-vätskor. Dessa är samma sak och består av PG (propylenglykol) och VG (vegetabiliskt glycerin) som bas. Därefter läggs olika smaker in till e-juicerna som bidrar till att göra den e-juicen unik. Vanligtvis innehåller dessa inte nikotin i grunden men det kan läggas till genom att köpa till nikotinshots.